Köszöntő

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

2019. januárban volt utoljára utazási medicina tanfolyam. A közben eltelt 3 évben új kollégák kerültek az oltóhelyekre, és a háziorvosok köréből is többen jelezték, hogy aktívan részt vennének az utazók felkészítésében.

A kétnapos tanfolyamon - haladóknak és kezdőknek is - hasznos témák kerülnek megtárgyalásra, például, a fertőzőbetegségek elterjedtsége, az átvitel módja, a tünetek, az aspecifikus és specifikus megelőzési lehetőségek. Szó lesz a kockázati csoportok felkészítéséről és a tartós kiküldetésre készülő családok ellátásáról is.

Hallani fogunk az utazási vakcinákról, kiemelten a sárgaláz elleni oltás indikációjáról, esetleges oltási betegségről, a beadás-, és az adminisztráció szabályairól. Szakember beszél a trópusi betegségekről, maláriáról, az öngyógyításról, az állatharapások által terjesztett betegségekről, kisgyermekkel utazók, várandósok ellátásáról és a repülés kockázatáról.

A hatóság részéről Dr. Danielisz Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője ad tájékoztatást a rendelő beindításának és működtetésének feltételeiről.

Kiscsoportos gyakorlati foglalkozások keretében, típusos vagy rendkívüli esetek kidolgozására kerül sor.

A szakmai tartalom a Nemzetközi Utazási Medicina Társaság (ISTM) által javasolt tananyagból, a CDC Health Information for International Travel 2022. és a CRM Handbuch Reisemedizin 2022. könyvek alapján lett összeállítva.

Várjuk azokat a kollégákat, akik a jövőben szélesíteni szeretnék a tevékenységüket, azokat, akik már OTH/ANTSZ engedéllyel most is ellátnak utazókat és azokat is, akik csak hobbi szinten szeretnének többet tudni az utazások egészségügyi kockázatáról.


Budapest, 2022.06.26


Dr. Jelenik Zsuzsanna
főorvos