Köszöntő

Kedves Kollegák!

2014-ben betöltötte 20. évét a Szülészeti Perinatológiai és Aneszteziológiai Társaság. Megalakulásakor elsődleges célunk a három szakma összefogásával a szülőszobai ellátás korszerűsítése, a szülési fájdalomcsillapítás elterjesztése volt.

Nemcsak kongresszusokat szerveztünk, hanem éveken át továbbképzéseket is, melyeken a résztvevők a szülőszobai fájdalomcsillapítás módjait tanulhatták, gyakorolhatták. És mi a következő 20 év feladata? Új kihívást jelentenek a megváltozott társadalmi elvárások: a szülés helyének, módjának megválasztása, az intézetben tartózkodás idejének rövidülése.

Ismertek a demográfiai változások is: az anyai életkor kitolódása, a császármetszés gyakoriságának növekedése, az asszisztált reprodukciós eljárások segítségével létrejött terhességek számának növekedése. Míg az eredeti célkitűzésről - a szülőszobai fájdalomcsillapítás elterjesztése - továbbra sem feledkezhetünk meg, egyre nagyobb összefogást követel a három szakma között a patológiás és a műtétes szülések ellátása. Ezért kongresszusaink témája ma már főleg az ilyen szövődményes kórképek, esetek ismertetése, megbeszélése lett.

2002-ben már rendeztünk SZPAT Kongresszust Szegeden - a visszajelzések szerint sikereset. Ezt szeretnénk most megismételni, amikor szeretettel várunk minden érdeklődő szülész, aneszteziológus és neonatológus kollégát és természetesen a velünk együttmûködő védőnőket, szakdolgozókat is Szegedre, a napfény városába 2015. áprilisában! Kívánjuk, hogy hasznos, tanulságos és kellemes legyen mindenki számára a SZPAT XVIII. kongresszusa.


A szervező bizottság nevében,

Dr. Zimányi Márta
a SZPAT elnöke