Köszöntő

Kedves Vendégünk!
 

Ezúton szeretnénk felhívni szíves figyelmüket hogy a 2021. november 11-13. között megrendezett Magyar STI Társaság XXV. Jubileumi Nagygyűlésen elhangzott előadások ismét elérhetők a rendezvény honlapon.

A teljes tanfolyam szakmai eladásai egészen 2021. december 31-ig megtekinthetők! A rögzített előadások megtekintéséhez érvényes regisztráció és felhasználói profil szükséges.

Kedves Kollégák!

Egy évvel ezelőtt szembesültünk azzal, hogy egy gyorsan kibontakozó, az országhatárokat nem ismerő, számtalan áldozatot követelő világjárvánnyal állunk szemben. Versenyt futunk az idővel, a vírussal, és reménykedünk abban, hogy az átoltottság mielőbb olyan mértéket ölt, hogy az élet visszatérhet a korábbi kerékvágásba. Megpróbálunk optimistán tekinti az előttünk álló hónapokra és reméljük, hogy november második hétvégéjén hagyományos konferencia formájában tudjuk megrendezni 25. Jubileumi Nagygyűlésünket. 1996. június 24-én tartottuk meg alapító közgyűlésünket. Örömmel fogunk visszaemlékezni az elröppent 25 év eredményeire.
A COVID-19 pandémia árnyékában érthető okokból háttérbe szorult az STI megbetegedések klinikai, laboratóriumi, ill. járványügyi kivizsgálása. Különösen a tavalyi második negyedévben szembeötlő, hogy közel 70 százalékkal elmaradt a bakteriális nemibetegségek felderítése 2019-hez képest. Ez a jelentősen visszaesett, bejelentett STI-esetszám azonban nem utal reális csökkenésre, pusztán az átmenetileg korlátozott vizsgálati igényekre és lehetőségekre. A szexuális úton terjedő infekciók terjedését a diagnosztizálatlanul és kezeletlenül maradt betegek feltételezhetően nagy száma tovább fokozta, így a gyakorlatban kései, elhanyagolt, szövődményes esetek felbukkanására is számítanunk kell. Ez a kritikus járványügyi helyzet tehát változatlanul megköveteli a diagnosztikus alapelvek naprakész ismeretét, mely nem csak a venerológiai szakma képviselőitől várható el, de a gyakran aspecifikus és szerteágazó, olykor extragenitálisan manifesztálódó tünetek miatt a társszakmák művelőitől is. Ennek tudatában próbáljuk felölelni azt az igen széles tematikus spektrumot, mely szervesen kapcsolódhat az STI-khez, és amelyet már az előzetes program is jól példáz. Szívből reméljük, hogy tavalyi online rendezvényünk népszerűsége töretlen marad és idén is számos érdeklődőt vonz majd a 25. Jubileumi Nagygyűlés, amelyet 2021. november 11-13. között tervezünk megrendezni a Hotel Hungária City Center megszokott helyszínén. Amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, úgy a nagy érdeklődésre számot tartó, gyakorlati kurzusokkal (betegvizsgálat, mikroszkópos kenetértékelés, valamint STIcounselling) szintén bővítjük a programot.
Szeretettel várjuk Önöket a régi helyszínen, új témákkal egy biztatóbb jövő reményében! Valamennyiüknek jó egészséget és mielőbbi átoltottságot kívánunk!

Szívélyes üdvözlettel:
Dr. Várkonyi Viktória
a Magyar STI Társaság elnöke

Dr. Balla Eszter
a Magyar STI Társaság főtitkára