Köszöntő

"Összejönni - jó kezdés.
Együtt maradni - haladás.
Együtt is dolgozni - siker."
H. Ford

Tisztelt Kollégák! Kedves Vendégeink!

A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája 2022-ben ünnepli fennállásának 25. jubileumát.

A Klinika az évek során a hazai és nemzetközi szakmai és szakmapolitikai élet egyik legmeghatározóbb szereplőjévé vált. A minőségi betegellátás és betegbiztonság fejlesztése kezdetektől a fókuszpontban állt. Ezen cél eléréséhez feltétel a multi- és interdiszciplinaris szakmai összefogás és együttműködés megteremtése, melynek egyik legfőbb fóruma az ősszel, immár 13. alkalommal megrendezésre kerülő SIASTOK (Sürgősségi, Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai Szakterületek és Társszakmák Országos Konferenciája). A betegbiztonság garantálása elképzelhetetlen megfelelően képzett szakdolgozói támogatás nélkül, így a szakdolgozók szerepét hangsúlyozva és kiemelve, a kongresszussal összevonva 6. alkalommal kerül sor a SzVITA (Szakmai Vándorgyűlés Intenzív Terápiás és Aneszteziológiai Szakdolgozóknak) megrendezésére. A teljesség igénye nélkül pár témát emelnék ki a kongresszus tematikájából: A négy napos rendezvénysorozat külön napot szentel korunk egyik legveszélyesebb, és a kutatási erőfeszítések ellenére változatlanul magas mortalitással járó szindrómájának a szepszisnek.
Kiemelt téma a perioperatív medicina, melyet igen változatos nézőpontokból vehetünk górcső alá: a líra mindkét oldaláról az operatőrök és az aneszteziológus szemével, nemzetközi és hazai szempontok alapján. A konferencia meghívott nemzetközi szaktekintélyei is ezen témakörben végzik kutatásaikat. A konferencia szakmapolitikai szempontból is kemelt vendégei az ESAIC (European Society of Anaesthesiology and Intensive Care) leköszönő elnöke és a NASC (National Anaesthesiologists Societies Committee) jelenlegi elnöke. Változó világunk az egészségügy átalakítását is igényli, a folyamatban lévő változásokról és változtatásokról tájékoztat a katonaorvostan szekció.
Az akut ellátásban dolgozók testi és lelki egészségének védelme gyakran méltánytalanul háttérbe szorul. Ugyanakkor a beteg biztonságának alapvető feltétele az őt mentő személyzet biztosítása – ezen témának is külön szekciót szentelünk.
A kongresszus elméleti plenáris képzését párhuzamos, szimulációs tréningekben bővelkedő, megfelelő eszközparkkal felszerelt, interaktív műhelyek, szimpóziumok kísérik.
Az adott témaköröket felvezető hiteles szaktekintélyek a kapcsolatos aktuális irányelveket és ajánlásokat is áttekintik, így a gondolatébresztő előadások és képzések egyben szintentartó továbbképzés szerepét is betöltik.

A kongresszus helyszíne a kellemes légkört biztosító Aquaworld Resort Budapest Hotel. Szeretettel várunk mindenkit Budapesten.


Prof. Dr. Gál János
A Szervező Bizottság elnöke,
Klinikaigazgató, egyetemi tanár, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, Semmelweis Egyetem
Tanszéki csoport vezető, Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszéki Csoport, Semmelweis Egyetem