Köszöntő

"Összejönni - jó kezdés.
Együtt maradni - haladás.
Együtt is dolgozni - siker."
H. Ford

Tisztelt Kollégák! Kedves Vendégeink!

A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika szervezésében 2014 tavaszán, immár ötödik alkalommal kerül sor a SIASTOK (Semmelweis Egyetem Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai és Sürgősségi Továbbképző Orvoskongresszus), és második alkalommal a SUN (Joint Symposium of Semmelweis University and NATO Centre of Excellence for Military Medicine) megrendezésére.

A rendezvény egyedi a maga nemében, minden évben új tematika köré rendeződik és minden alkalommal új szemléleteket, megközelítéseket mutat be. 2014-ben a legújabb ajánlásokat és kutatásokat integráló, ugyanakkor kifejezetten a mindennapi gyakorlatra és elsősorban a betegbiztonságra koncentráló programot állítottunk össze. A gyakorlati ismeretek mellett 3 speciális megközelítéssel színezzük a programot: sokat tanulhatunk a megfelelő munkahelyi viselkedésről a hypnosedatioval-szuggesztív terápiákkal foglalkozó szekcióban, a szervezés technikáról a NATO szakemberei által vezetett katonai orvostani szekcióban és a prevenció területére vezet majd a kongresszust záró fiatalokról fiataloknak szekció. Előadóink ezúttal is ismert és elismert hazai és nemzetközi szaktekintélyek.

A csütörtöki napon öt párhuzamos szekcióban indítunk kurzusokat a betegbiztonság, biztonság a kórházi gyógyszerkészítésben, korszerű haemostasis menedzsment, transthoracalis echocardiographia az intenzív osztályon, parenteralis táplálás aktualitásai, szuggesztív terápiák témakörökben. A tanfolyamok célja, hogy elméleti és arra épülő interaktív, dinamikus, gyakorlati oktatás, esetenként szimulációs gyakorlatok segítségével nyújtsanak az adott témában naprakész és a mindennapi életbe integrálható ismereteket.

A pénteki nappal kezdődő elméleti szekciók 2013-14 újdonságait és megváltozott szemléleteit prezentálják az anesztézia, intenzív terápia és sürgősségi orvostan területén. Szakmánk határait tágítjuk az egyes klinikákon már rutinszerűen, több ezer betegnél alkalmazott hipnoszedáció módszerének megismerésekor. A gyógyítás sajátos vonatkozásaiban, így az intuíció szerepében illetve a páciensek megküzdési módjaiban való elmélyedés útján pedig javíthatjuk az orvos-páciens közötti kapcsolatot, csökkenthetjük a szakemberek igénybevételét, és fokozhatjuk a betegek elégedettségét az ellátással.

A NATO szakemberei segítségével megismerhetjük mely katonai kutatások eredményei épültek be a mindennapi civil betegellátásba, javítva annak színvonalát.
Áttekintésre kerül egy gyakran mellőzött, olykor elnézett, néha feladott, de mind hatékonyabban megelőzhető és gyógyítható kórkép, a májelégtelenség.

A szombati nap előadásai az intenzív terápiában és anesztéziában, gyakran elhangzó, sokszor problémákat okozó, aktuális, gyakorlati kérdéseket igyekszenek megválaszolni.
Megtiszteltetés Prof Jean-Daniel Chiche, a European Society of Intensive Care Medicine (ESICM) elnökének támogatása, aki szakmánk aktuális helyzetéről és jövőbeni kihívásairól tart előadást. Lehetőség nyílik - Közép-Európában először - a „Wheels of Life” nemzetközi oktatási program „Life Priority” kamionjának megtekintésére, melynek belsejében egy teljesen felszerelt intenzív osztály található. A „Life Priority” az ESICM (European Society of Intensive Care Medicine) hivatalos kampánya. Célja, hogy a szakmai és laikus közönség figyelmét az intenzív
terápia fontosságára irányítsa, és az életmentő beavatkozásokat bemutató oktatási programokon keresztül a betegbiztonságot javítsa.
Külön szekciót szánunk a hirtelen szívhalálhoz vezető tényezőkkel kapcsolatos új eredményekre, és a megelőzés bővülő lehetőségire. A kongresszus záró, és kiemelt fontosságú szekciója a fiatalokról a fiataloknak szól. 
A cél, hogy az ifjúságvédelem témakörével olyan társadalmi szempontból alapvető kérdést integráljunk a kongresszus orvosszakmai profiljába, mely már túlmutat az aneszteziológia-intenzív terápia és sürgősségi orvostan szorosan vett témakörén. A sürgősségi betegellátás keretében, sajnálatos módon egyre gyakrabban találkozunk fiatalokat érintő drog abúzus, pszichés alapokon kialakult önkárosítás, öngyilkosság napi problémájával, és ennek kezelésével. Mivel a leghatékonyabb gyógymód a megelőzésben rejlik, elengedhetetlen, hogy serdülőkorú gyerekeink tisztában legyenek a szervezetükben lezajló változásokkal, az őket érő kísértésekkel, az őket feszélyező problémákkal. A szervezők célja, hogy a rendelkezésre álló 4 órában ezekről a problémákról és a fennálló veszélyekről beszéljünk, és a lehetséges pozitív kimenetelű megoldások felé irányítsuk a figyelmet. A Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó programmal kapcsolatban lévő középiskolákból meghívandó több, mint kétszázötven 16-17 éves diáknak rövid előadásokban, demonstrációkban szakemberek, orvosok és pszichológusok igyekeznek átadni az üzenetet, melyet a fiatalok tovább tudnak adni társaiknak. Az ifjúsági programon is részt vevő, érdeklődő és jelentkező diákok számára ezen kívül még egy szélesebb szakmai programot is biztosítunk: szituációs gyakorlatok keretében a sürgősségi helyzetek esetén végzendő laikus teendőket, helyzetmegoldásokat, illetve az újraélesztés alapjait gyakorolhatják be, valamint a „Life Priority” kamion mobil intenzíves osztályának működésével ismerkedhetnek meg.

A kongresszus nemcsak az oktatási, de a kutatási és szakmapolitikai vonalon is igyekszik tartalmasat alkotni. A kutatási vonalon Semmelweis University NATO (SUN) Research Group alapító ülésére kerül sor. A magyarországi klinikai vonalon pedig a Haemostasis Szekció megalakulása zajlik le majd a kongresszus keretein belül.

A rendezvény védnökei Prof. Szél Ágoston a Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, Hegedűs Zsuzsa Miniszterelnöki főtanácsadó, Dr. Velkey György a Magyar Kórházszövettség Elnöke, Prof. Fekete György a Semmelweis Egyetem Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó programjának elnöke, valamint Admiral (ret.) Dr. Christoph Büttner.
A továbbképzőnap fővédnöke Hegedűs Zsuzsa Miniszterelnöki főtanácsadó.

A kongresszus helyszíne idén is a kellemes légkört biztosító Ramada Resort Aquaworld Budapest. A nívós előadásokban gazdag nap után Európa egyik legnagyobb fedett vízi témaparkjával rendelkező, négycsillagos superior szálloda biztosítja a résztvevők kikapcsolódását.

Bízva abban, hogy a kongresszus az eddigi jó szakmai együttműködést erősíti és a sikerhez vezető „együtt dolgozás” lehetőségét biztosítja, továbbá, hogy vendégeink értékes tapasztalatokkal, élményekkel és egy kellemes hangulatú rendezvény emlékével gazdagodnak, szeretettel várunk mindenkit Budapesten.
Prof. Dr. Gál János
Szervező Bizottság elnöke
Klinikaigazgató egyetemi tanár,
Semmelweis Egyetem rektorhelyettese,
Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke