Köszöntő

Tisztelt kollégák! kedves vendégeink!

Összejönni - jó kezdés.
Együtt maradni - haladás.
Együtt is dolgozni - siker."
H. Ford

Tisztelt Kollégák! Kedves Vendégeink!


Az elmúlt pár hónapban a SARS-CoV-2 pándémia jelentősen átformálta a minket körbevevő világot. Bár a modern társadalom és medicina élete a tudomány vívmányainak köszönhetően annyira felgyorsult, hogy mi sem állandóbb benne, mint a változás, egy ilyen fokú átalakulás viszont már feszegeti alkalmazkodó képességünk határait és feszültséget, félelmet szülhet. A félelem gyakran az ismeretek hiánya, az ismeretlen és nem kiszámítható helyzettel megbirkózás képességében való kételkedés. Ennek a hiánynak, bizonytalanságnak az egyik leghatékonyabb terápiája a tudás fejlesztése, a biztonságot és alkalmazkodást megteremtő ismeretanyag megszerzése. Éppen ezért fontos, hogy olyan időszakban, amikor energiáinkat látszólag teljesen lemerítheti az adott helyzettel való birkózás, helyet és lehetőséget adjunk a tudás fejlesztésének, a továbbképzéseknek. A változás és a változáshoz történő adaptálódás a fejlődés, tájékozódás és tájékozottá válás, a belső motiváció fenntartásának lehetősége.

2020-ban a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika szervezésében 10.alkalommal került volna sor a SIASTOK (Sürgősségi, Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai Szakterületek és Társszakmák Országos Konferenciája) és az 5. alkalommal a SzVITA (Szakmai Vándorgyűlés Intenzív Terápiás és Aneszteziológiai Szakdolgozóknak) megrendezésére. A megszokottan több mint 700 fős tavaszi kongresszus idén biztonsági okokból halasztva, októberben, online, koncentrált formában kerül megrendezésre. A mottó most is teljesül, magas szaktudású előadóink csapatmunkájának és összedolgozásának köszönhetően színvonalas, hasznos és új információkban bővelkedő programot sikerül prezentálni. Az online konferencia főbb tematikus blokkjai:

 • Aneszteziológia aktualitások
 • Intenzív terápia aktualitások
 • Infektológiai aktualitások - COVID-19
 • Kihívások és terápiás lehetőségek a multirezisztens Gram-negatív fertőzések kezelésében
 • Patient Blood Managemet - Nemzeti véradó és vérmentő program
 • Korszerű inotrop terápia
 • CRRT aktualitások
 • Cytosorb mint adjuváns terápia különböző klinikai indikációkban
 • Klinikai táplálás - A kritikus beteg kimenetlét meghatározó alapvető tudnivalók
 • Inhalációs narkózis kihívásai
 • Betegbiztonság (jog) esetelemző beszélgetés

… és végül, de nem utolsó sorban, kiemelt egységben található az egészségügy bázisát adó a szakdolgozók szekciója.


Az adott témaköröket felvezető hiteles szaktekintélyek a kapcsolatos aktuális irányelveket és ajánlásokat is áttekintik, így a gondolatébresztő előadások és képzések egyben szintentartó továbbképzés szerepét is betöltik.


Szeretettel várunk mindenkit 2020. október 30-31.-én.
Prof. Dr. Gál János
A Szervező Bizottság elnöke,
Klinikaigazgató, egyetemi tanár, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika,
Semmelweis Egyetem
Tanszéki csoport vezető, Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan
Tanszéki Csoport, Semmelweis Egyetem