Könyvajánló


Szív-ügyünk – a szívkoszorúér-megbetegedések bio-pszicho-szociális szempontjai, az elsődleges, másodlagos és harmadlagos megelőzés lehetőségei
Teleki Szidalisz Ágnes

A szív-és érrendszeri betegségek Európában és világszerte a halálozások vezető okát jelentik, a szívkoszorúér betegségei pedig ezek közül a leggyakoribb halálokként szerepelnek, Magyarországon évente több mint 30 ezer ember haláláért felelve. 

A szívkoszorúér-betegség kialakulásában és lefolyásában biológiai, pszichés és társas-társadalmi tényezők egyaránt szerepet játszanak, ezek befolyásolásával tehát a betegség kialakulása vagy súlyosbodása jelentős mértékben megelőzhetőnek tekinthető. Jelen kötet e megelőzésben szeretne közérthető segítséget nyújtani, mind a betegség által érintett személyeknek, mind az őket segíteni kívánó szakembereknek és hozzátartozóknak.

A könyv áttekinti a szív-érrendszer és a koszorúér-betegség élettani vonatkozásait, a betegség kialakulásának folyamatát, tüneteit, a diagnosztikus folyamatot, valamint a terápia és a kezelés lehetőségeit. Ismertetésre kerülnek a betegség kialakulásában és lefolyásában szerepet játszó biológiai, pszichés és pszichoszociális tényezők, valamint bemutatásra kerül a betegségnek az egyén életére és életminőségére gyakorolt számottevő hatása is. A könyv utolsó, hangsúlyosan gyakorlatorientált fejezete a korábbiakban bemutatott tényezők és az életmód befolyásolásához, illetve a betegséggel való együttéléshez kíván praktikus, jól érthető segítséget nyújtani. 

A könyv egészét végig kísérik egyfajta „kitekintő ablakokban” az Olvasóhoz szóló, őt – az elméleti részeknél talán életszerűbben – megszólító tanácsok, esetpéldák és kérdések, valamint a betegség megismerését és az alkalmazkodást segítő (online) anyagok, tartalmak is, a közös, interaktív együttműködés érzését nyújtva ezáltal az Olvasónak.

A könyv teljes körű szabad hozzáféréssel elérhető itt: https://mersz.hu/teleki-sziv-ugyunk//
Krónikus megbetegedések klinikai egészségpszichológiai vonatkozásai
Teleki Szidalisz Ágnes

A testi történések és a lelki folyamatok összekapcsolódása és egymásra hatása az emberiség ősi tapasztalata, mára pedig empirikusan igazolt tény is. A klinikai egészségpszichológia ehhez kapcsolódóan a pszichológiai tudás integrálására törekszik az egészség-betegség folyamat egészébe, fő fókuszában az egészség megőrzése és a szomatikus betegségek megelőzése és terápiája áll. 

Jelen kötet a népegészségügyi szempontból legjelentősebb, illetve számos, azok klinikai egészségpszichológiai vonatkozásai miatt speciálisnak tekinthető kórképet mutat be, a széleskörű és a test-lélek összefüggését megjelenítő biopszichoszociális szemléleti keretben. A tárgyalt huszonkét kórképet megegyező struktúra mentén tárgyalja jelen munka: a betegségek (kór)élettani és biomedikális vonatkozásainak bemutatását minden esetben a releváns pszichés és pszichoszociális vonatkozások, valamint az alkalmazott és hatékonynak bizonyult pszichoszociális intervenciók ismertetése követi. 

A kötet célja ekként átfogó képet festeni egy szomatikus állapot biológiai, pszichológiai és társas-társadalmi jellemzőiről, így bemutatva test és lélek összefonódását és e lenyűgöző, testi-lelki egészségünket számos módon átható és létfontosságú kapcsolatot.

A könyv digitális kiadványa elérhető itt: https://mersz.hu/teleki-kronikus-megbetegedesek-klinikai-egeszsegpszichologiai-vonatkozasai//