Multi Organ Donációs Sebészeti Kurzus

2018. november. 21 (szerda) 14:40-17:10

Magyar Transzplantációs Társaság XX. jubileumi Kongresszus, Debrecen (2018.11.21-24.)

A donációs sebészeti technika fejlődésében törekvés, hogy minél több szerv kerüljön donációra az elérhető legmagasabb minőségben minél kevesebb humán erőforrás (sebész) bevonásával. Megfelelő technika, műszerezettség és szervezés alkalmazásával egyetlen sebész elegendő a hasüregi szervdonáció lebonyolításához a minőség megtartása mellett. A mellkasi szervek eltávolításához külön sebész csapat szükséges. Az Eurotransplant által is propagált sebész technika részleteinek kidolgozása Prof. Dr. Andrzej Baranski (LUMC, Leiden, Hollandia) személyéhez köthető, aki ismételten elfogadta meghívásunkat a technika gyakorlati oktatásához.

A regisztráció feltétele: Érvényes kongresszusi regisztráció. Fiatal (5-6 éven belül szakvizsgázott) sebész szakorvosok jelentkezését várjuk, de szakorvos jelölt is jelentkezhet. Szükséges az adott transzplantációs centrum vezetőjének ajánlása (aláírva, pdf-ben elküldve a kongresszusszervezőnek)

Jelentkezési határidő:                2018.szeptember 31-ig

Jelentkezés helye:                       A kongresszus honlapjának regisztrációs felületén.

Kapcsolattartó a helyszínen:   Dr. Kovács Dávid Ágoston (drkovacsdavid@gmail.com)

Gyakorlat módja                         Kadáver testeken történő önálló preparálás, szakképzett tutor vezetésével

Résztvevők száma                       Hasi csoport: 6 fő

                                                         Mellkasi csoport: 6 fő

Jelentkezni egyidejűleg csak az egyik csoportba lehet. A tréning párhuzamosan zajlik.

Regisztrációs díj:                         A kurzuson való részvétel ingyenes.

Gyakorlat helye:                          Debreceni Egyetem Patológia Intézet, Térkép

Gyakorlat időpontja                   2018. november. 21 (szerda) 14:40-17:10

Megjegyzések:                              Biztosítjuk a műszereket, és műtői öltözetet, valamint kivetítőn diasoron a műtét lépéseit.

Ajánlott megközelítés tömegközlekedéssel: A Kölcsey Központ előtti buszmegállóból 10-., 12-, 13-as buszok, napközben 5-10 percenként érkezik. Menetidő 12-15 perc.


Laparoscopos állatműtét kurzus

November 21. Szerda és november 22. csütörtök

Magyar Transzplantációs Társaság XX. jubileumi Kongresszus, Debrecen (2018.11.21-24.)

Kedves Kollégák!

Szeretnénk a XX. Jubileumi kongresszust a tudomány mellett gyakorlati ismeretekkel is tartalmassá tenni. Ezek átadása fontos része az utánpótlás képzésének is. Az élődonor veseátültetés hazánkban, még most is továbbfejleszthető ágazat.

Egyik lehetőség az élődonoros vesecsere program létrehozása. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy adott esetben egy centrumon belül, egyszerre két laparoszkópos donor nefrektómia is megtörténhessen. A kurzus célja, hogy alapismeretekkel szolgáljon a tanulni vágyóknak, a műtéttechnikai alapok tanulmányozásán és gyakorlásán keresztül.  A kurzus során két különböző napon, párhuzamosan két, tehát összesen négy állaton lehet műtétet végezni.  A hallgatókat a műtétek alatt tapasztalt tutor fogja instrukciókkal ellátni.  A kurzus időpontjait a programban jelezzük.

Téma:                                                   Laparoszkópos (hand assissted) donor nephrectomia, bal oldali vesén. (Amennyiben az időkeretbe belefér a jobb oldali vese és/vagy epehólyag eltávolítás is megtörténik).

Résztvevők száma:                           2x4 fő (ezen belül egy tapasztaltabb, és egy kezdőbb kollégával fogjuk a párokat alkotni).  A feltételeket teljesítők között a first come first serve elve érvényesül, a többiek várólistára kerülnek

A regisztráció feltétele:                Érvényes kongresszusi regisztráció. Fiatal (5-6 éven belül szakvizsgázott) sebész szakorvosok jelentkezését várjuk, de szakorvos jelölt is jelentkezhet. Szükséges az adott transzplantációs centrum vezetőjének ajánlása (aláírva, pdf-ben elküldve a kongresszusszervezőnek)

Kedvezményes regisztrációs díj:     12.000 Ft, melyet a kongresszusra történő regisztrációval egyszerre kell rendezni.

Jelentkezési határidő:                       2018.szeptember 31-ig

Jelentkezés helye:                              A kongresszus honlapjának regisztrációs felületén.

Kapcsolattartó a helyszínen:           Dr. Zádori Gergely (zadori.gergely@med.unideb.hu)

Kurzus helyszíne                                DE ÁOK Sebészeti Intézet Sebészeti Műtéttani Tanszék 4032 Debrecen, Móricz Zsigmond krt. 22. (az Auguszta telepen), B részleg.

Megjegyzések:                                   A tanszék biztosítja az anesztéziát, műtősnőt, műszereket, műtői öltözetet.

Megközelíthetőség: Az oda- és visszajutást a kapcsolattartóval kérjük egyeztetni, akkor is, ha valaki önállóan kíván eljutni oda. Ez az alábbi módon lehetséges.  10-es busszal (megálló a Bethlen utcában a Jókai utcai megállónál, Kölcsey Központ közvetlen közelében) az Auguszta telepig, majd onnan gyalog a Sebészeti Műtéttani Tanszék B részlegéig, vagy autóval (a parkolási díjat utólag megtérítjük). A közlekedés busszal nagyjából 25-35 percet, autóval 15-20 percet vesz igénybe. 

https://klinikaikozpont.unideb.hu/public/upload/terkep.jpg

A DIABETESES BETEG EDUKÁCIÓJA - TOVÁBBKÉPZÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓKNAK
2018. november 22. csütörtök; 13.20 - 14.30

Kedves Kollégák!

Szeretnénk a XX. Jubileumi kongresszust a tudomány mellett gyakorlati ismeretekkel is tartalmassá tenni, egészségügyi szakdolgozó kollégáinknak is. A diabétesz kiemelt terület, amellyel a kongresszuson külön előadásblokk foglalkozik. A betegek oktatása, a tünetek tesztek, felmérések, pontrendszerek ismerete, a betegekkel legszorosabb kapcsolatban levő szakdolgozó kollégák számára, nélkülözhetetlen. Ezek átadása fontos része az utánpótlás képzésének is. A kurzust nekik szánjuk.

Téma:                                                 Kind Katalin (vezető edukációs tanácsadó):  A diabeteses beteg edukációja

                                                            Dr. Sztanek Ferenc (DE ÁOK, Belgyógyászati Intézet): Diabeteses neuropathia (lábvizsgálat jelentősége, tünetek, felmérőkártyák, tesztek, pontrendszerek)

Résztvevők száma:                          20 fő. A feltételeket teljesítők között a first come first serve elve érvényesül, a többiek várólistára kerülnek.

A regisztráció feltétele:                  Érvényes kongresszusi regisztráció. A témában érintett, vagy iránta érdeklődő, egészségügyi szakdolgozók jelentkezését várjuk. Szükséges az adott transzplantációs centrum vezető ápolójának ajánlása (aláírva, PDF)

Regisztrációs díj:                              ingyenes

Jelentkezési határidő:                     2018.szeptember 31-ig

Jelentkezés helye:                            A kongresszus honlapjának regisztrációs felületén.

Kapcsolattartó a helyszínen:          Dr. P.Szabó Réka

Kurzus helyszíne                               Kölcsey Központ.

Megközelíthetőség:                     Kölcsey Központ, a kongresszus helyszíne


ULTRAHANG DIagnosztika alapjai
2018. november 23. péntek - 15.00 - 16.20

elsősorban nem radiológusoknak


Kedves Kollégák!

Szeretnénk a XX. Jubileumi kongresszust a tudomány mellett gyakorlati ismeretekkel is tartalmassá tenni. Ezek átadása fontos része az utánpótlás képzésének is. A szervátültetés után a graft keringésének vizsgálata alapvető, és olykor sürgős igény. Az osztályokon, járóbeteg ellátáson dolgozó kollégák számára hasznos lehet elsajátítani az ultrahang (Doppler) diagnosztikai alapjait, mert így megválaszolhatják az alapvető kérdéseket, és nem terhelik túl sürgős vizsgálatokkal a radiológiai osztályt sem. Az „ágymelletti” ultragang diagnosztika kurzus elsősorban NEM radiológus szakorvosjelölteknek szól, hanem sebész, belgyógyász, nefrológus, gasztroenterológus szakorvos, vagy szakorvosjelölt kollégáknak.

Téma:                                                Önkéntes betegen / betegeken a legalapvetőbb ultrahang diagnosztikai fogások elsajátítása, a készülék megfelelő beállítása, tapasztalt radiológus kolléga vezetésével. 

Résztvevők száma:                         1 x 6 fő. A feltételeket teljesítők között a first come first serve elve érvényesül, a többiek várólistára kerülnek.

A regisztráció feltétele:                 Érvényes kongresszusi regisztráció. Fiatal (8 éven belül szakvizsgázott, vagy szakvizsga előtt 2 évvel levő) - első körben nem radiológus - orvosok jelentkezését várjuk.
                                                           Szükséges az adott transzplantációs centrum vezetőjének ajánlása (aláírva, pdf-ben elküldve a kongresszusszervezőnek) Amennyiben a nem radiológus jelentkezők száma a határidőn belül
                                                           nem éri el a hatot, a továbbiakban radiológus rezidensek is jelentkezhetnek.

Kedvezményes regisztrációs díj: 3.000 Ft, melyet a kongresszusra történő regisztrációval egyszerre kell rendezni.

Jelentkezési határidő:                   2018.szeptember 31-ig

Jelentkezés helye:                          A kongresszus honlapjának regisztrációs felületén.

Kapcsolattartó a helyszínen:       Dr. Doros Attila

Kurzus helyszíne                             Kölcsey Központ.

Megjegyzések:                                biztosítjuk az ultrahang készüléket, vizsgálóasztalt

Megközelíthetőség:                       Kölcsey Központ, a kongresszus helyszíneEcmo kezelés alapjai

Magyar Transzplantációs Társaság XX. jubileumi Kongresszus, Debrecen (2018.11.21-24.)

Kedves Kollégák!

Szeretnénk a XX. Jubileumi kongresszust a tudomány mellett gyakorlati ismeretekkel is tartalmassá tenni. Ezek átadása fontos része az utánpótlás képzésének is. Ezek egyike az ECMO, amely modern aneszteziológiában, kardiológiában, szívsebészetben is alkalmazásra kerül.

Téma:                                              Ismerkedés az ECMO-val. Alapvető elméleti, és gyakorlati ismeretek, a készülék bemutatásával. A kurzus 3-4 állomásos körsétából áll. Ennek megfelelően a jelentkezőket kisebb csoportokra osztjuk. 

Célközönség:                                  Elsősorban aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosok, aneszteziológus szakasszisztensek, intenzív terápiás nővérek, kardiológusok, szívsebészek, de ezen felül transzplantációval foglalkozó sebészek, nefrológusok, érdeklődő orvosok, és egészségügy szakdolgozók is

Résztvevők száma:                        maximum 30 fő. A feltételeket teljesítők között a first come first serve elve érvényesül, a többiek várólistára kerülnek.

A regisztráció feltétele:                Érvényes kongresszusi regisztráció. Szükséges az adott szakma helyi klinikai vezetőjének, vagy a transzplantációs centrum vezetőjének ajánlása (aláírva, pdf-ben feltöltve a honlap megfelelő részén)

Kedvezményes regisztrációs díj: 4.000 Ft, melyet a kongresszusra történő regisztrációval egyszerre kell rendezni.

Jelentkezési határidő:                   2018.október 31-ig

Kapcsolattartó a helyszínen:        Dr. Hartyánszky István

Kurzus helyszíne                            Kölcsey Központ

Megjegyzések:                               -

Megközelíthetőség:                      Kölcsey Központ, a kongresszus helyszíne