Köszöntő

Tisztelt Tagtársak!

Elkészült Társaságunk ez évi kongresszusának előzetes programja, mely remélem, felkelti érdeklődésüket. Az idei évben a kongresszus egy régi-új témával, a női hormonok csontra gyakorolt hatásával foglalkozik kiemelten, vendégünk a Magyar Menopausa Társaság lesz. Emellett a XXI. század orvoslását alapvetően befolyásoló gépi tanulásnak, mesterséges intelligenciának az osteoporosis ellátásában való felhasználásának lehetőségeit is megvitatjuk.  A secunder osteoporosisok közül idén az autoimmun betegségekkel összefüggő csontelváltozásokat fogjuk részletesen megbeszélni, amelyek ellátása a reumatológiai ellátásában dolgozó kollégák mindennapi munkájának része, éppúgy, mint a köszvény gyógyítása. Ez utóbb kórképpel ezidáig nem foglalkoztunk, de a betegek nagy száma és a súlyos arthrológiai tünetek miatt ez sem  hiányozhat kongresszusunk programjából. Természetesen a D-vitaminról is szó lesz, de most egy kicsit más szemszögből nézzük meg a D-vitamin-hiány következményeit. 

A fialatokról sem feledkezünk el; ezúttal vissza is tekintünk, azok a fiatal kutatók számolnak be karrierjük fejlődéséről, akik a korábbi kongresszusokon mutatták be munkáikat. 

Az érdekes tudományos program mellett remélem vonzó lehet az is, hogy a COVID időszak után, végre ismét a Balaton partján, szokásos késő tavaszi időpontban tartjuk kongresszusunkat, a felújított Balatonalmádi Bál Hotelben, 2023. május 18-20. között, ahol remélem személyesen is fogunk találkozni. 


Üdvözlettel 
A Kongresszus Szervezőbizottságának nevében

Prof. Dr. Takács István