Köszöntő

Tisztelt Kollégák!

2018. október 26-án kerül megrendezésre a Közép-Kelet-Európai Marfan Szimpózium a Magyar Marfan Alapítvány és a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika szervezésében. 
Rendezvényünk célja a Marfan-szindróma széleskörű klinikai aspektusainak ismertetése, a különböző területek legfrissebb eredményeinek bemutatása. A komplex, változatos megjelenésű betegség interdiszciplináris megközelítésével lehetőségünk nyílik betegeink legmagasabb szintű ellátására, kutatási tevékenységünk folyamatos fejlődésével pedig hozzájárulhatunk a Marfan-szindrómások életminőségének javításához. Ezek megvalósításához szükség van az egyes szakterületek közötti együttműködésre, kapcsolattartásra, tapasztalataik megosztására. Ehhez biztosít platformot a jelen szimpózium. 

Az előzőek értelmében rendezvényünk célközönsége széleskörű: érsebészek, genetikusok, háziorvosok, kardiológusok, pulmonológusok, szemészek, szívsebészek, szülészek, ortopéd sebészek. Továbbá szeretettel várunk mindenkit, aki az említett szakterületek bármelyike iránt érdeklődik. 

Az esemény hivatalos nyelve az angol. Előadóink Európa számos országából érkeznek, mindannyian szakterületük neves képviselői. Az előadások időtartama 15-20-25 perc, amelyek végén 5 perces diszkusszióra nyílik lehetőség. A résztvevők megismerhetik többek között a Több Szervrendszeri Érbetegségek Európai Referencia-hálózat (VASCERN), valamint a Magyar Marfan Alapítvány működését. Ezt követően a Marfan-szindróma és társbetegségeinek genetikai hátteréről hallhatnak előadásokat. 
A szindróma legsúlyosabb manifesztációja az aortát érintő aneurizma vagy disszekció, amely esetén a leghatékonyabb módszer a preventív műtét, melynek szív-és érsebészeti vonatkozásai is taglalásra kerülnek.
A további előadások felölelik a Marfan-szindróma főbb klinikai manifesztációinak legfontosabb aspektusait: kardiológiai betegkövetés, Marfan kardiomiopátia és szívritmuszavarok, pulmonológiai eltérések, szülészeti vonatkozások, mellkas- és gyereksebészeti tudnivalók, valamint ortopédiai és szemészeti kezelési lehetőségek. 

A prezentációkat követően poszterszekció megtartására kerül sor. 

Lezárásként bizonyítvány kerül kiosztásra azoknak, akik sikeresen megírják a szim-pózium anyagából összeállított tesztet. 

Bízunk benne, hogy rendezvényünk eléri célját, azaz a gondolatébresztő előadásokból és eszmecserékből Marfan-szindrómás betegeink minél többet profitálhatnak majd a jövőben.  

Prof. Dr. Szabolcs Zoltán