Köszöntő

Kedves Kollégák!

A Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság 2024. április 24-27. között, Budapesten tartja meg III. kongresszusát. Mint sok más tudományos társaságot a COVID pandémia minket is válaszút elé kényszerített a konferencia rendezés tekintetében. Előző kongresszusunk a COVID miatt már eleve halasztott időpontban 2021. novemberében lett volna esedékes, azonban a két nappal a kezdés előtt kaptuk a hivatalos értesítést, hogy a személyes jelenléttel történő kongresszusrendezés ismét tiltásra került. Úgy határoztunk, hogy további halasztásnak, az akkori bizonytalannak tűnő járványhelyzet miatt nincs értelme, ezért 2022. januárjában online formában rendeztünk meg a konferenciát. Bár a szakmai színvonal kiváló volt és az érdeklődés is várakozáson felülinek mutatkozott, az online workshopok, a külföldi előadások részbeni halasztása, a hiányzó parázs szakmai viták, élénk társasági beszélgetések miatt a rendezvény csak halvány árnyéka, hiánypótló eseménye lehetett a korábbiakban mindig teltházas kongresszusnak. A COVID-nak, legalábbis a karanténszintű korlátozásokhoz vezető pandémiának, vége van. Az elmúlt két év tartalmas volt társaságunk életében. Új, szakmailag hatékonyabb, kisebb vezetőséget választottunk, elfogadtuk új alapszabályunkat és testületileg csatlakoztunk az Európai Urogynekológiai Társasághoz.

Nagy lelkesedéssel láttunk neki jövő évi konferenciánk szervezéséhez, ahol a korábbi hagyományoknak megfelelően egy ízig-vérig interdiszciplináris (nőgyógyászok, urológusok mellett megszólítjuk a fizioterápiás szakembereket, az alap ellátásban dolgozókat, a gyermekkori kontinencia zavarokkal foglalkozókat) tudományos programot állítottunk össze. A technikai kivitelezésben ismét a Convention Budapest Kft a partnerünk.

2024. április 24-re, a konferencia 0. napjára magyar és nemzetközi, kifejezetten gyakorlat orientációjú workshopokat és szakdolgozói továbbképzést terveztünk. A tudományos programot összeállításakor alapelv volt, hogy ne legyenek párhuzamos szekciók és a kiváló felkért szakdolgozói előadásokat sem külön szakdolgozói szekcióban kívánjuk ismertetni, hanem témaspecifikusan helyeztük azokat el az előadások között. Két nagyon érdekesnek tűnő szakmai kerekasztalbeszélgetést tervezünk az alapellátást és az urogynekológiát érintő kérdésekben.

Előző konferenciánkon hagyományt teremtettünk a funkcionális urológia, urogynekológia témakörben frissen PhD fokozatot szerzett kollégáink tudományos értekezésének rövid bemutatásával. Szabad előadások bejelentésére is lesz mód mind orvosi mind pedig szakdolgozói részről egyaránt közös szekcióban. Külföldi előadók között köszönthetjük a Csehországból, Ausztriából, Olaszországból és az Amerikai Egyesült Államokból érkező, szakterületük nemzetközileg elismert, kiemelkedő képviselőit, köztük az Európai Urogynekológiai Társaság Elnökét. A részletes programról tájékozódhatnak a Convention Budapest Kft honlapján. A konferencia a szakami körökben jól ismert és kongresszus szervezésből már többször kiválóan vizsgázott, a főváros északi részén található, az MO körgyűrűn vidékről is könnyen megközelíthető Aquaworld Resort Budapestben kerül megrendezésre, ahol tudományos program kiváló lebonyolítása mellett minden kényelem adott egy zavartalan, egyben pihentető kongresszusi részvételre.

A Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság nevében ezúttal
szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, tagtársunkat, kollégánkat.


Friedrichné Nagy Andrea
társelnök
dr. Majoros Attila
társelnök
dr. Sipos Attila
társelnök

Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság