Köszöntő

Kedves Kolléganők, Kollégák!

A Magyar Kontaktológiai Társaság ebben az évben is megszervezi az éves kongresszusát és továbbképző tanfolyamát hagyományos (személyes részvétellel) módon. A rendezvény helyszíne: Hotel Resort, Balatonalmádi; időpontja: 2023. október 6-7.

Az ezévi kongresszus immár hagyományosan, egyben továbbképző program is, amelynek fő témája  a kontaktlencse viselés és az amblyopia. További témakörök az általános kontaktológia, valamint a szaruhártya, a szemfelszín és a könnyszervek betegségei. Ezenkívül a kontaktológia más területeiről, határterületeiről bejelentett előadásokat és esetismertetéseket is szívesen fogadjuk. Elnökségünk úgy döntött, hogy a kongresszuson szereplő előadóknak részvételi díjat nem kell fizetni, a már befizetett összeget a szervezők visszautalják. A fő téma kiválasztását az adja, hogy lencseillesztéssel foglalkozó kollégák a kontaktológia minden területének sajátosságaival, újdonságaival tisztába kell, hogy legyenek. 

Társaságunknak a kongresszussal kapcsolatos célkitűzései most sem változnak: a legújabb tudományos eredmények ismertetésén kívül nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati tapasztalatok bemutatására is, nemzetközileg elismert kül- és belföldi előadók segítségével. A gyakorlati tapasztalatok átadására a korábbi sikeresen zajlott kerekasztal megbeszélések formáját választottuk. Ezenkívül a kontaktológia területéből származó esetismertetésekkel tesszük még színesebbé a kongresszus programját.

Külön szekció és előadások tartására kértük fel a Magyar Szemorvostársaság Cornea Társaságát, mivel a cornea és betegségeinek mélyreható ismerete a kontaktológusok számára nélkülözhetetlen. Ezenkívül a korábbi kongresszusainkon sikeresen megrendezésre került optometrista szekció szervezését ezen a kongresszuson is továbbfolytatjuk. A kongresszusra lehet jelentkezni szabad előadással, és esetismertetéssel. A kongresszus egyben továbbképző program is.

A kontaktológiai cégeknek – a korábbi kongresszusainkhoz hasonlóan – ezen a kongresszuson is szeretnénk lehetőséget adni új termékeik gyakorlati bemutatására (kipróbálással is egybekötve) a kongresszus kisebb termeiben a résztvevők kisebb csoportjainak. A cégeknek szimpózium tartására és plenáris ülésen való előadás tartására is van lehetőségük.

Társaságunk éves közgyűlését is ezen a rendezvényen szervezi meg a kongresszus második napján.

A tudományos programot társasági programokkal egészítjük ki. A kongresszus előtti estén (csütörtökön) közös vacsorát szervezünk, amely főként a baráti találkozásokra, beszélgetésekre fog összpontosítani.
Másnap a banketten műsort is tervezünk, amelynek alapját az immár hagyományossá váló táncbemutató képezi. Ebben az évben a 20-as évek zenei- és életstílusát szeretnénk felidézni, amelynek meghatározó képviselője volt a „Nagy Gatsby” (a nagy Gatsby stílus a 20-as évek divatja: ilyen volt akkor a felszabadult tánc, pörgős ritmusok és buli kifulladásig, flapper ruha, frakk, charleston stb). A táncbemutatót tánctanítással is tervezzük majd összekötni. Az akkori zenei stílus hangulatát szeretnénk felidézni a bankett terem díszítésével, és szeretnénk, ha a banketten résztvevők öltözékén is látszódna a 20-as évek korára jellemző öltözékek. A korszaknak megfelelő legjobb öltözékek, a korábbi évekhez hasonlóan, ebben az évben is díjazva lesznek, amelyek a zsűri általi kiválasztása a korszakra jellemző zenére való táncoláskor fog majd történni.

Az eredmény kihirdetése után az élőzenére helyeződik át a hangsúly, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan ugyanaz a zenekar fog biztosítani. A továbbképzés és a kongresszus szervezési feladatainak lebonyolítására ismét a Convention Budapest Kft-t kértük fel, akikkel már sok rendezvényt sikeresen szerveztünk meg.

Remélem hamarosan találkozunk, üdvözlettel:

Dr. med. habil. Végh Mihály, Ph.D., FEBO
a Kongresszus elnöke