Köszöntő

Kedves Kollégák!

Az omikron berobbanása új helyzetet teremtett: az eredetileg élőben, március végére tervezett konferenciát el kellett halasztanunk őszre. Szinte biztonsággal állítható, hogy  ez már a szokásos konferencia lesz.

Az őszi Antibiotikum konferencia ismét bizonyította, mennyire más a személyes jelenléttel megtartott program, lehetőséget adva megbeszélésekre, találkozásokra, baráti eszmecserékre, amelyekre már olyan nagy szükség van. Az omikron eddig mutatott dinamikája alapján  nem tűnik túlzott optimizmusnak az őszi időpont: 2022 szeptember 9-10, Hélia Hotel, Budapest. Remélhetőleg az előadók többségének alkalmas lesz az új időpont is.

A COVID-19 még biztosan velünk lesz  de várható, hogy az omikron hullám lecsendesül és remélhetőleg nem indul útra újabb mutáns. 

A konferencia egyik fontos témáját a COVID-19 különböző aspektusaival foglalkozó előadások alkotják, beleértve a long-COVID problematikáját is, mely még kissé perifériára szorult kórkép. Emellett, mint minden korábbi konferencián, most is igyekeztünk változatos, a mindennapi gyakorlathoz kapcsolódó programot összeállítani. Lesz szó az otthon szerzett pneumoniákról, ezen belül a legionellosisról, az egyre gyakoribb endocarditisekről, az MRSA okozta infekciók kezeléséről és egyéb nehezen kezelhető infekciókról, orvos jogi kérdésekről, valamint természetesen a rezisztencia helyzetről, amit külön indokol, hogy a COVID-19 éra alatt az antibiotikum fogyasztás mindenhol a világon jelentősen megemelkedett (többnyire indokolatlanul).

Szükségünk van a tudásunk megtartására és továbbfejlesztésére a COVID-19 okozta beszűkülés után, mert a COVID által is felszínre hozott problémák mutatják, milyen nagy szükség van szakmai fejlődésünkre. 

Remélve, hogy élve és élőben találkozhatunk, üdvözlettel
 

 

Dr. Ludwig Endre