Köszöntő

Kedves Kollégák,

Kollégáinkkal együtt egy újszerű kezdeményezésre hívjuk Önöket: legyenek részesei a Magyarországon elsőként megrendezett aneszteziológiai ultrahangos konferenciának! Az újszerűség nem is elsősorban a témának szól – bár eddig ez sem kapott önálló kongresszust –, hanem annak, hogy egy valóban interaktív kommunikációval fogjuk majd bevonni a hallgatókat, remélve azt, hogy ezzel tudjuk a legtöbb tudást átadni a résztvevőknek.

A kongresszus neve HUHA, ami a rácsodálkozás szava mellett egy rövidítést takar: Honvédos UltraHAng konferencia. A Honvédkórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya hagyományosan erős képzőhelye volt a regionális anesztéziának, aminek az elmúlt években az ultrahang megjelenése új lendületet adott. A HUHA felkért előadói az osztályunk dolgozói mellett jól ismert országos szaktekintélyek, valamint kitűnő nemzetközi előadóink is lesznek. Az előadók kiválasztásának legfontosabb szempontja a szakmai hozzáértés volt – biztosak vagyunk benne, hogy a kongresszus sikerét ez garantálja.

A konferencián a hangsúly az interakción lesz: az előadók között, illetve az előadók és hallgatók között is. Hiszünk abban, hogy a különböző vélemények ütköztetése tanulságosabb, mint a hagyományos tantermi előadások. Ennek megfelelően lesz sok kerekasztal-beszélgetés, lesznek pro-con viták, esetismertetések, ultrahangos kivetítés. A résztvevők pedig saját okostelefonról vagy tabletről, webes felületen keresztül kommunikálhatnak az előadókkal a konferencia ideje alatt, kommentelhetnek és tehetnek fel kérdéseket az előadások alatt és után.

A HUHA programjának összeállításával szándékunk az, hogy minden évben fókuszáljunk egy adott régióra, a blokkokhoz kapcsolódó gondokkal együtt. Ebben az évben a fókuszban a Kompartment Blokkok lesznek, külön „fókuszálva” a hasfalra és a mellkasfalra. Aki eljön, megtanulja ezek anatómiáját, a blokkok szúrásának technikáját és a klinikai alkalmazás lehetőségeit is. A kongresszushoz kapcsolódóan egy kiscsoportos workshop is megszervezésre kerül, ahol a téma az alsó végtag regionális anesztéziája lesz.

A HUHA helyszíne a Stefánia Palota Budapesten, mely nyugodt környezetet fog biztosítani az oktatáshoz, de ugyanakkor hangulatos teret ad az esti társasági programnak is. Minden résztvevőt bátorítunk arra, hogy a hétfő esti vacsorára jöjjön el, találkozzon az előadókkal, akikkel itt kötetlen formában tud beszélgetni.

A Szervező Bizottság nevében szeretettel várjuk Önöket a HUHA kongresszuson!


Prof. Dr. Csomós Ákos
osztályvezető főorvos
Dr. Reusz Géza
tudományos szervező