Beköszöntő

Tisztelt Kollégák!

A gyermek-gasztroenterológia, hepatológia és táplálás aktuális kérdéseivel foglalkozó posztgraduális tanfolyamot 2011-től évente rendezzük meg, vagyis 2019. április 12-én és 13-án már kilencedik alkalommal jövünk össze, hogy megvitassuk ezeknek a szakterületeknek az újdonságait, elsősorban azokat, amelyeknek fontos gyakorlati jelentősége van. 

A gyermek-gasztroenterológia területéről szó lesz egyrészt az igen gyakran előforduló erjedéses hasmenésekről, amelyekkel sokszor találkozunk a mindennapi ellátásban, másrészt a ritkán jelentkező, de annál nagyobb diagnosztikus és terápiás nehézséget jelentő ritka enteropátiákról is. 

Tudjuk, hogy a csecsemő- és gyermekgyógyászati, valamint a gyermek-gasztroentrológiai rendeléseken a betegek nagyjából negyedének a vezető tünete a hasfájás, amelyeknek döntő többsége funkcionális, ezért szükséges, hogy erről a témáról is naprakész eligazítást kapjunk. Előadásokat fogunk hallani a funkcionális hasi fájdalmak patomechanizmusáról, kezeléséről, a terápia gyógyszerészeti vonatkozásairól és végül a hasfájás és az evészavarok pszichiátriai differenciáldiagnózisáról.

Érdekes prezentációk foglalkoznak az oesophagus és duodenum atresiával és a hasnyálmirigy betegségek kezelésében az intervenciós endoszkópia és a műtéti lehetőségek szerepével, valamint a gyermek-gasztroenterológiai kórképek genetikájával és a széklet transzplantáció kérdéseivel. 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a magyarországi egyetemi centrumok vezető szakemberei közötti kerekasztal beszélgetés keretében kapunk tájékoztatást a gyulladásos bélbetegség diagnosztikájának és kezelésének újdonságairól.  
A hepatológiai blokkban az alfa-1 antitripszin hiányról és a gyógyszerek májkárosító hatásairól fogunk aktuális klinikai és hisztopatológiai előadásokat hallani. Ez utóbbit a világhírű hisztopatológus, Alex Knisely tartja, aki már egyre jobban tud magyarul is. A hepatológiai részt esetbörze zárja, amelyek biztosan segítséget adnak egyes májbetegségek jobb megértésében.

A táplálási részben elhangzó előadások naprakész ismereteket adnak a prebiotikumok és probiotikumok csecsemőkoron túli alkalmazásáról, a nutrició szerepéről a vesekövesség kialakulásában, a bél-vese tengelyről és a coeliakia diagnosztikus kritériumainak küszöbön álló reviziójáról, valamint a táplálási állapot és az albumin kapcsolatáról és az onkológiai kezelés alatt álló gyermekek táplálásáról.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan törekszünk az interaktivitásra és arra, hogy az előadásokat minél több kérdés és megjegyzés kövesse a hallgatóság részéről, ami lehetővé teszi az adott témák pontosabb megértését. 

Ebben az évben ismét a Danubius Hotel Flamenco ad otthont kellemes környezetben a rendezvénynek.


A tudományos bizottság nevében sok szeretettel várom Önöket a tanfolyamra!Prof. Dr. Arató András
egyetemi tanár, a tanfolyam elnöke