Köszöntő

Kedves Kollégák!

Hosszú idő után ismét Debrecenben rendezzük a Kórházhigiénés Ankétot. Az elmúlt tíz évben átalakult ez a város, egy modern egyetemi város lett Debrecen. Reméljük lesz idő a megnézésére is.

Az utóbbi hónapokban nagy a média érdeklődés a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban. Mi ezen a szakterületen dolgozók szeretnénk tudatni a nyilvánossággal, hogy mindenki tisztában legyen vele: kórházi fertőzések vannak és lesznek is, mert azoknak csak egy része előzhető meg. Így talán könnyebben tudjuk meggyőzni az egészségügyi intézmények vezetőit, hogy a megelőzésre fordított pénz többszörösen megtérül a kórházi fertőzések elkerülésével. Ezt a párbeszédet hivatott segíteni a közel negyven évvel ezelőtt létrejött Kórházhigiénés, majd Infekciókontroll Szakbizottsága a Kórházszövetségnek. A Kórházhigiénés Ankét a színtere a szakmai eredmények összefoglalásának az előttünk álló új kihívások megbeszélésének.

Az infekciókontroll területén nincsenek könnyű és látványos eredmények, semmiféle kampány nem fogja megoldani a kórházi fertőzések kérdését. Csak kitartó intézményi szintű szorgos munka vezethet bennünket a kórházi fertőzések alacsony szinten való tartásához.

Szeretném, ha a hagyományoknak megfelelően minél több intézmény mutatná be infekciókontroll tevékenységét. Mindenkit szeretettel várunk!
Dr. Orosi Piroska
A Szervező Bizottság elnöke