Köszöntő

Kedves Kollégák!

Jubileumi XX. Ankéthoz érkeztünk. Ez a szakmai fórum felöleli a kórházhigiénés szakma elmúlt négy évtizedét. Az első Ankét 1973. június 29-30.-án volt. A Magyar Kórházszövetség 1970-ben alakult újra. Az akkori kórházvezetők bölcsességét bizonyítja, hogy az elsők között hozták létre a Kórházhigiénés Szakbizottságot, ami azóta is az Ankétok szervezője.

Jubileumi Ankétunkon visszapillantunk a múltra és végigvesszük a jelen kihívásait. A betegbiztonság, az antibiotikum rezisztencia, az antibiotikum stewardship a konferencia kiemelt témakörei. 2017-ben kórházaink részt vettek az európai pontprevalencia vizsgálatban és a kanyaró átvészeltségi vizsgálatok lebonyolításában.

A multirezisztens kórokozók okozta fertőzések növekedésének, a rezisztencia további terjedésének megakadályozása csak multidisciplináris együttműködéssel valósítható meg. A népegészségügyi szakemberek mellett, várjuk azokat a klinikus, infektológus, mikrobiológus, gyógyszerész kollégákat is, akiknek már van intézményi tapasztalata a kiemelt témakörökben.

Megemlékezünk Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulójáról is, hiszen a kézfertőtlenítés nem veszített jentőségéből napjainkban sem.


Mindenkit szeretettel várunk!
Dr. Orosi Piroska
A Szervező Bizottság elnöke