Beköszöntő

Kedves Kollégák!

Az Urogynekológiai Szekció  2015 tavaszán Cegléden megrendezett I. Tudományos Kongresszusa várakozáson felüli sikerrel zárult. Az urogenitalis prolapsusok ellátását a téma teljes spektrumát felölelve tárgyaltuk. A nagyszámú pozitív visszajelzés a kongresszus rendszeres megrendezésére ösztönözte a szervezőket, illetve a tervezett urogynekológiai licence vizsga feltételrendszere is megköveteli a tárgykörbe tartozó szakmai témák továbbképző tanfolyamokon történő ismertetését. 

Jelen kongresszusunk és továbbképző tanfolyamunk témájaként a vizeletinkontinencia kivizsgálásának és konzervatív illetve sebészi ellátásának megvitatását tűztük ki. Tekintettel arra, hogy ezen terület valóban interdiszciplinaris jellegű, hiszen urológusok, nőgyógyászok, neurológusok, rehabilitációs szakorvosok, családorvosok egyaránt találkoznak és foglalkoznak vizelettartási panaszokkal jelentkező betegekkel. Éppen az interdiszciplinaritás adta az ötletet, hogy a nőgyógyászokon és urológusokon kívül a többi társszakma képviselőivel közösen rendezzünk kongresszust. A Magyar Kontinencia Társaság már több mint 20 éves múltra tekint vissza és örömmel vállalta, hogy csatlakozik az Urogynekológiai Szekció tudományos rendezvényéhez. A fentiek alapján a konferencia tervezett előadásai a vizeletinkontinencia teljes palettáját bemutatják.  A női és férfi vizeletinkontinencia mellett szó lesz a neurogén hólyagról illetve a gyermekkori vizelettartási zavarokról is. Egy-egy témát megpróbálunk az egyes szakterületek képviselőivel közösen, nagy átfogó plenaris előadásokban bemutatni, ugyanakkor lesz lehetőség speciális, szűkebb szakmai köröket érintő problémák külön szekcióba sorolt előadásokkal történő megvitatására is. A kongresszus színvonalát emeli külföldi meghívott előadónk Heinz Kölbl Professzor Úr is, aki a bécsi egyetem Nőgyógyászati Klinikájáról érkezik.. Ismét lesznek élő műtéti bemutatók, melyeket a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájáról fogunk közvetíteni kedves vendégeink részére. A felkért előadások mellett szabad prezentációk bejelentésére is lesz mód, illetve a kongresszus második napján a szakdolgozóknak külön szekciók keretében biztosítunk továbbképzést illetve adunk lehetőséget szabad előadások bemutatására. Nagy örömmel és szeretettel várjuk a kedves kollégákat tudományos rendezvényünkre, mely 2017 május elején az akkora már teljesen megújuló margitszigeti Thermál Hotelben kerül megrendezésre. A gyönyörű helyszín kiváló adottságokkal rendelkezik egy eredményes és tartalmas kongresszus megrendezéséhez. A társasági program fényét emeli a bankett-vacsora, melyet egy kis dunai kirándulással egybekötve a hangulatos Európa hajóra tervezünk.

Bízunk benne, hogy tanfolyam és kongresszus felkeltette érdeklődésüket és nagy számban üdvözölhetjük Önöket Budapesten, a Margitszigeten 2017 májusában. A tanfolyam Semmelweis Egyetem felé akkreditációra felterjesztve.


Várunk szeretettel minden kedves kollégát és érdeklődőt.


Dr. Endrődi Tamás​
társelnök
MNT és MUT közös
Urogynekológiai Szekciója
Dr. Majoros Attila​
társelnök
MNT és MUT közös
Urogynekológiai Szekciója
Prof. Dr. Szabó László
elnök
Magyar Kontinencia Társaság