Köszöntő

"Összejönni - jó kezdés.
Együtt maradni - haladás.
Együtt is dolgozni - siker."
H. Ford

Tisztelt Kollégák! Kedves Vendégeink!

A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika szervezésében 2017 tavaszán, immár nyolcadik alkalommal kerül sor a SIASTOK (Semmelweis Egyetem Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai és Sürgősségi Továbbképző Orvos Kongresszus) megrendezésére.

A kongresszusi szezon aneszteziológiai nyitórendezvénye rendre új szemléleteket, gondolatébresztő koncepciókat hoz. Idén elsősorban nem szakmánk szemszögéből, hanem társszakmáink nézőpontjából vesszük górcső alá a mindennapi feladatainkat, kihívásainkat. A gondolat nem új keletű, de hazai kongresszusi gyakorlatunkban mindenképp újszerű. A történelem, és az alábbi idézetek bizonyítják, hogy a látókör kibővítése értékes gondolatok születését eredményezheti. "A világ amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül (Albert Einstein)." " A világos látáshoz néha elegendő a nézőpont megváltoztatása (Antoine de Saint-Exupéry)." "A felfedezés lényege: látni azt, amit már mindenki látott, de olyat gondolni, amit senki más nem gondolt róla (Szent-Györgyi Albert)." Ennek megfelelően előadóink olyan nemzetközileg elismert hazai és külföldi szaktekintélyek, akiknek jelentős része nem aneszteziológus. A nézőpont ekként történő megváltoztatása a mindennapi tevékenységeinket más megvilágításba, kontextusba helyezve segíthet a betegbiztonság javításában.

A csütörtöki továbbképző napon olyan ritkábban átgondolt kérdéseket fejtünk ki előadások és gyakorlati műhelyek keretében, melyek a mindennapi betegellátás részét képezik, mégis nem mindig vagyunk kellően tájékozottak az adott témában:

  • a pulmonalis hypertoniás betegek ellátásának kérdései,
  • a gépi leszoktatás technikája és dokumentálása - amit a gyógytornász végez,
  • nem szokványos lélegeztetési technikák, rescue terápiák (JET, HFO, prone position, ECMO) a mindennapjainkban,
  • tehetünk többet a betegekért a biomarkerek segítségével a perioperatív időszakban?,
  • a kritikus állapotú betegek ellátását segítő aktuális informatikai újdonságok,
  • az orvostechnikai eszközök innovációja a betegbiztonság területén.

Pénteken a plenáris előadások felvezetéseként klinikánk újabb profiljait mutatjuk be. A képzés mind szélesebb korcsoportokat ölel fel. Kiemelt irányvonalak: a fiatalok egészségtudatos képzése, a külföldi tapasztalatszerzés postgradualis integrálása, a katasztrófa orvostan aktuális igényeknek megfelelő fejlesztése és a szimulációs oktatás kiterjedt alkalmazása.

A következő szekció az intenzív terápia határait méri fel, illetve feszegeti, olyan mindennapos problémákat elemezve, mint az elesettségből (frailty) eredő nehézségek, az élet végi döntések gyakorlata vagy a fájdalom terápia mindmáig megoldatlan kérdései.

A további plenáris előadások a szemléletbővítés jegyében, számos nem aneszteziológus, nemzetközi szaktekintély tolmácsolásában lesznek hallhatók. Az "Amit az agyunkról megtudhatunk, új ismeretek" című szekció az agykutatás szakmánkra vonatkozó, meglepő újdonságait mutatja be. A megszokott napi rutin beavatkozásaink átgondolására invitál a "Belegondoltunk-e" szekció. Az anesztézia lehetséges, és gondolatban mellőzött, káros hatásaira hívja fel a figyelmet a pénteki napot záró előadásblokk. Szombaton a radiológiai és labormedicina mutatja be - ezen társszakmák fejlődésével sokszor nehezen lépést tartó, hiányos ismereteinkből eredően - olykor nem megfelelően kiaknázott lehetőségeket. A délután folyamán három szerv, az agy, a máj és a vese védelmének/kezelésének kérdését neurológus-, hepatológus-, nephrológus-aneszteziológus párbeszéd keretében több szempontból tekintjük át.

A kongresszust az aneszteziológia-intenzív terápiát mindinkább involválósürgősségi-, katasztrófa- és katona orvostan kerekasztal zárja, mely az elmúlt év terrortámadásaiból levonható egészségügyi tanulságokat, valamint a civil és a katonai egészségügy együttműködésének lehetőségeit elemzi.

A rendezvény védnökei Prof. Szél Ágoston a Semmelweis Egyetem rektora és Dr. Velkey György a Magyar Kórházszövetség Alelnöke.

A kongresszus helyszíne idén is a kellemes légkört biztosító Ramada Resort Aquaworld.


Szeretettel várunk mindenkit Budapesten.Prof. Dr. Gál János
A Szervező Bizottság elnöke