Köszöntő

Tisztelt Kollégák!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk Debrecenben, a Kölcsey Központban, a 2018. május 24-26-án rendezendő Magyar Sebész Társaság Kongresszusára. 

Az elmúlt években felgyorsult a sebészetben is észlelhető specializálódási tendencia, melynek során a szakemberek egy szűkebb terület művelésére fordítják figyelmüket, feltehetően magasabb színvonalon. A színvonal emeléséhez elengedhetetlen a hasonló területen dolgozó társszakmák bevonása a közös gondolkodásba és munkába. Ilyen tekintetben a sebészet kifejezetten eszköz- és munkaigényes, a közös gondolkodás pedig egyre inkább a társszakmák képviselőivel zajlik, és a más-más területeken dolgozó sebészek kényszerű módon eltávolodnak egymástól. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyakorlatban milyen körülmények között dolgozunk és a viszonylagos széles alapú tudás fordítható csak igazán a beteg javára. A 2018-as MST Kongresszuson olyan témaköröket szeretnénk kiemelten megbeszélni, mely ma már a társszakmák segítsége nélkül gyakorlatilag nem művelhető magas színvonalon. A másik hazai sebészeti tendencia a sajnálatosan fogyatkozó szakember gárda, mely lassanként a megyei kórház, egyetemi klinika szintjét is eléri. Ez a tényező arra kényszerít bennünket, hogy azt is átgondoljuk, hogy az egyes ellátási tevékenységekre hol kerüljön sor. Ezen két bizonyos fokban ellentétes tendencia eredőjeként a járási-területi szinten sok mindenhez értő, széles tudásbázissal bíró szakemberekre van szükség, míg a megyei kórház-egyetemi klinika akkor tud legjobban a betegek érdekében eljárni, ha egy-egy szűk területet a lehető legmagasabb szinten művelő szakemberekkel van ellátva. A specializáció igénye hozta létre az MST szekcióit, melyek tanácskozásain a hazai legmagasabb színvonal mutatkozik be. A két évente rendezendő MST szimpóziumon azonban a hazai sebészet egésze profitálna a jelenlevő sokszínűségből. 

Bízom benne, hogy a következő kongresszusunk áttekintést nyújt a hazai helyzetről és segít abban, hogy a jövő igényeinek megfelelő ellátást tudjunk nyújtani betegeinknek valamennyi sebészeti osztályon.

Damjanovich László
a Kongresszus Elnöke