Köszöntő

Kedves Kolléganők, Kollégák!

A Magyar Kontaktológiai Társaság ebben az évben is – immár hagyományosan – kongresszust és egyben továbbképző tanfolyamot szervez. Társaságunknak a kongresszussal kapcsolatos célkitűzései most sem változnak: a legújabb tudományos eredmények ismertetésén kívül nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati tapasztalatok bemutatására is, nemzetközileg elismert kül- és belföldi előadók segítségével. A gyakorlati tapasztalatok átadását a kerekasztal megbeszélés formájában történő esetismertetetések teszik még színesebbé és hatékonyabbá. Külön szekció és előadások tartására kértük fel a Magyar Szemorvostársaság Cornea Társaságát és meghívottként a Debreceni Akadémia Bizottság Szerv- és Szövetátültetési Munkabizottságát, mivel a cornea és betegségeinek mélyreható ismerete a kontaktológusok számára nélkülözhetetlen. Ezenkívül a korábbi kongresszusainkon sikeresen megrendezésre került optometrista szekciót ezen a kongresszuson is megszervezzük.

A kongresszusra lehet jelentkezni szabad előadással (poszterbemutatóval), és esetismertetéssel. A kongresszus egyben továbbképző program is. A kontaktlencse viselésének lehetséges szövődményei lesz a továbbképzés és kongresszus fő témája, de a szaruhártya, a szemfelszín, és a könnyszervek betegségei szintén a kongresszus témaköréhez fog tartozni. Ezenkívül a kontaktológia más területeiről, határterületeiről bejelentett előadásokat és esetismertetéseket is szívesen fogadjuk.

A fő téma aktualitását az adja, hogy ma már minden feltétel megvan a problémamentes lencseviseléshez, a lencseviselés szabályainak be nem tartása azonban továbbra is komplikációkhoz vezethetnek. Ennek megoldásában, vagy csökkentésében a kontaktológusnak jelentős szerepet kell vállalnia. A kontaktológiai cégeknek – a korábbi kongresszusainkhoz hasonlóan – ezen a kongresszuson is szeretnénk lehetőséget adni új termékeik gyakorlati bemutatására (kipróbálására) a kongresszus kisebb termeiben a résztvevők kisebb csoportjainak. A cégeknek szimpózium tartására és plenáris ülésen való előadás tartására is van lehetőségük.
Társaságunk éves közgyűlését is ezen a rendezvényen szervezi meg, melyről tagjainknak majd külön értesítést fogunk kiküldeni e-mailen, de a honlapunkról is elérhetők lesznek az információk a kongresszussal és továbbképzéssel kapcsolatos információkkal együtt.

A továbbképzés és kongresszus szervezési feladatainak lebonyolítására ismét a Convention Budapest Kft-t kértük fel, akikkel már sok rendezvényt sikeresen szerveztünk meg.

Üdvözlettel:

Dr. med. habil. Végh Mihály, Ph.D.
a Kongresszus elnöke