TARTALOMJEGYZÉK

Köszöntő

Kedves Kollégák!


A gyermekpszichiátriai betegségek és kórállapotok a gyermekgyógyászat érdeklődésének előterébe kerültek. A gyermekorvosok egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy rendelésükön olyan pszichés, pszichoszomatikus, pszichoszociális problémákkal jelennek meg a gyermek- és serdülőkorú páciensek és családjaik, melyek felismeréséhez, megoldásához, gondozásához nem rendelkeznek megfelelő ismerettel, terápiás eszköztárral. A krónikus szomatikus betegséggel gondozott gyermekek kezelőorvosai is gyakran tehetetlennek érzik magukat a fellépő pszichés problémák, a non-compliance, a család együttműködésének hiánya estén. 
Felismerve gyermekgyógyász kollégáim, barátaim igényét arra, hogy minél több, gyakorlatban is alkalmazható ismeretet szerezzenek a gyermekek mentális betegségeivel, germekpszichiátriai kórképekkel, pszichoszomatkus kórállapotokkal és fejlődéspszichológiai kérdésekkel kapcsoltban, hat éve szerveztem meg az első “Gyakorlati Gyermekpszichiátria Gyermekorvosoknak és Gyermekekkel Foglalkozó Szakembereknek“  akkreditált képzést. 
2013. szeptember 13-14-én immár negyedik alkalommal kerül sor a kétnapos tanfolyamra, melyre ezúton is nagy szeretettel várjuk az érdeklődő kollégákat.
Idén is több olyan témát érintünk, melyet a kollégák kértek az elmúlt  kongresszus záróértékelésén. Így beszélünk a gyermekkori kényszerbetegségről, a tic zavarokról, a hiperaktivitás és figyelemzavarróla pszichoszexuális fejlődés devianciáiról. Minden kongresszuson előveszünk egy olyan témát, mely a kutatások középpontjában van, így idén az epigenetikáról hallunk részletesebben, gyakorlati példákkal tarkítva. Előkerülnek az örökzöld témák, új megvilágításban beszélünk azautizmusról, evészavarokról. Az újdonságokkal szolgáló csecsemőkutatás újabb eredményeit is bemutatjuk a résztvevőknek. Idén két előadás során is taglaljuk aziskolai teljesítményzavarokat és a tehetség mibenlétéről és méréséről is szót ejtünk.
Mi gyógyítók, segítők is egyre fáradtabban, egyre kimerültebben gyakoroljuk megnehezített hivatásunkat. Ilyen körülmények között a stressz következményeinek, a betegségek és a kiégés szindróma kialakulásának is jelentősen megnő a veszélye. Minden kongresszusra igyekszem egy olyan előadót is hívni, aki nekünk, gyógyítóknak ad útmutatást, segítséget. Idén Pál Ferenc atyát hívtam közénk, aki az öröm, harmónia, boldogság, jóllét témakörét tárgyalja a maga remek stílusában.
Célunk  az is,  hogy a szellemi tartalmakon túl, tanfolyamunkat olyan helyszínen rendezzük, ami lehetőséget  nyújt a hétköznapokból való kiszakadásra, elcsendesülésre, megpihenésre. A kongresszus technikai szervezője, Bagdi Károly javaslatára így esett a választás Galyatetőre. 
Őszintén remélem, hogy tanfolyamunk résztvevői között üdvözölhetjük, s az itt  megszerzett ismereteket hasznosítani tudja a beteg gyermekek és családjaik gyógyításában, valamint saját egészségének megőrzésében.

Dr. Pászthy Bea PhD
egyetemi docens
gyermekorvos, gyermekpszichiáter, pszichoterapeuta
Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinika